L’IEO tanca el cicle biològic de la tonyina vermella de l’Atlàntic en captivitat

L’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) ha aconseguit per primera vegada a escala mundial tancar el cicle biològic de la tonyina vermella de l’Atlàntic (Thunnus thynnus) en captivitat.

Això vol dir que, per primera vegada documentada, s’han obtingut postes viables a partir de reproductors nascuts també en captivitat.

Es tracta d’una fita a nivell mundial, després de més d’una dècada treballant en la investigació de l’espècie i s’emmarca en els diferents projectes i iniciatives dels investigadors, Aurelio Ortega, actual responsable d’aqüicultura de l’IEO, i Fernando de la Gándara , recentment nomenat director del Centre Oceanogràfic de Múrcia, i que ha comptat amb la col·laboració de la Regió de Múrcia i diverses empreses del sector, fonamentalment el Grup Ricardo Fonts i Fills.

Segons informen des de l’IEO a misPeces, les postes es van obtenir en la nit de l’1 de juliol en una de les gàbies del polígon aqüícola de Sant Pere del Pinatar, pertanyent a Tuna Gras, pertanyent al Grup Ricardo Fuentes e Hijos, en la qual es mantenien estabulats els reproductors.

En total s’han obtingut uns 50.000 ous fèrtils, que han estat transportats a les instal·lacions de l’IEO a Mazarrón on van eclosionar i s’està procedint al seu cultiu larvari.

Aquesta fita, assenyalen, “possibilitarà un desenvolupament més ràpid de l’aqüicultura integral d’aquesta espècie emblemàtica, consolidant el lideratge que l’IEO i la Regió de Múrcia tenen en la domesticació de la tonyina vermella, a escala europea i mundial”.

L’IEO està, així mateix, procedint a traslladar en aquests dies tonyines nascudes en captivitat el 2015 fins a la Instal·lació per al Control de la Reproducció de la Tonyina vermella (ICRA), situada a terra a la pedania Cartagena d’Illa Plana. L’objectiu d’aquesta instal·lació és el d’obtenir posades d’aquesta espècie de forma controlada, ampliant l’època de posta i evitant la presència d’ous d’espècies indesitjables.

L’equip d’aqüicultura de tonyina vermella de l’IEO està desenvolupant en l’actualitat diversos projectes europeus i del Pla Nacional d’I + D + I, en els quals intervenen les empreses del sector, destacant un projecte RETOS col·laboració, que ha sol·licitat recentment amb l’empresa Piscifactorías Albaladejo i la resolució es coneixerà en les pròximes setmanes.

Font: www.mispeces.com

19/07/16