El BOE fa efectiva la Sentència del Tribunal Suprem d’espècies exòtiques invasores

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat la Sentència del Tribunal Suprem per la qual s’inclou dins el catàleg espanyol d’espècies invasores a la truita arc de sant Martí (Oncorhynchus mykiss), la carpa comuna (Cyprinus carpio ), i la prohibició d’extreure i comercialitzar el cranc vermell americà (Procambarus clarkii).

La Sentència va ser emesa el 16 de març, tot i que no ha estat fins ara, amb la publicació al BOE quan es faci efectiva. Afecta també a l’alga wakame (Udaria pinnatifida).

Les espècies anteriorment esmentades, excepte en cranc vermell, van ser excloses d’aquest catàleg a través d’un Reial Decret d’agost de 2013. Posteriorment, el Tribunal va estimar de manera parcial el recurs contenciós administratiu interposat pel CODA-Ecologistas en Acción, SEO BirdLife i l’Associación para el Estudio y Mejora de los Salmónidos (AEMS) Ríos con Vida.

La mesura afecta a nivell social especialment al sector de la pesca esportiva fluvial, pel que fa a la truita arc de sant Martí i dins la comarca del baix Guadalquivir, pel que fa al cranc roig americà.

El Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) ha organitzat un grup de treball a instàncies de la Plataforma en Defensa de la Pesca, que es posarà a treballar a partir de la setmana que a fi de buscar una solució als col·lectius afectats .

Tot i això, aquesta Sentència no afecta la producció en piscifactories de truita arc de sant Martí amb destinació a consum humà, per tractar-se d’instal·lacions autoritzades i que compleixen amb els limitants que estableix la normativa per a la seva producció. No obstant això sí afecta aquelles instal·lacions destinades a la producció d’exemplars per a repoblació i per a la pesca esportiva.

Font: www.mispeces.com

 

20/06/16